SzaMM, 2011. árpilis 21.

A műhely ez alkalommal a hálózatsemlegesség témáját vette elő újra, hogy az üzleti és a szabályozási fejlemények tükrében lehetőséget adjon a tudományos és az üzleti szféra érintettjei közötti vélemény- és tapasztalatcserére.
 
Három előadás hangzott el a témában, melyek után élénk beszélgetés és vita alakult ki a részt vevők között. Az előadások letölthetőek az alábbi linkeken:

SzaMM, 2009. december 10.

A műhely újabb állomásán James Thomson, a Cullen International vezető elemzőjének, előadása hangzott el. Az előadás a nemzeti szabályozó hatóságok a legújabb piacelemzések alapján kirajzolódó gyakorlatát vizsgálta a szélessávú nagykereskedelmi piac szabályozásában. Különös figyelmet szentelt a kábelpiac szerepének, a földrajzi piacok és kötelezettségek rendszerének, az árszabályozásnak, a mobil szélessávnak és az új generációs hozzáférésnek (NGA). Az előadás a következő linken letölthető:

 

SzaMM, 2009. január 29.

A második SzaMM témája: A hálózati semlegesség közgazdasági és szabályozási kérdései. A workshop-ra ismét a Corvinus egyetemen került sor. Az előadások a következő linkeken letölthetőek:

 

SzaMM, 2008. október 21.

A műhely első témája: Piacelemzés módszertani kérdései a hálózatos iparágakban. A workshop-ra a Budapesti Corvinus Egyetemen került sor.
 
A piacelemzés és a dominancia vizsgálata a versenyszabályozás közgazdasági eszköztárának egyik meghatározó módszertani eleme, s az utóbbi évtizedben bekerült az ágazati szabályozás eszköztárába is. Az ismétlődően elvégzett piacelemzés az elektronikus hírközlés területén 2004 óta uniós előírás, s a módszer a magyarországi villamos energia piac új szabályozási rendszerében is komoly szerepet kapott. Mivel a piacmeghatározás a piacelemzés és az ezt követő szabályozási eszköz választás tekintetében a gyakorlati alkalmazás során számos kérdés merül fel, fontos lehet a módszertani kérdések felvetése, átgondolása, és megvitatása.
 
Az elhangzó előadások letölthetőek az alábbi linkeken:

  • Pápai Zoltán (Infrapont): Bevezető
  • Nagy Péter (Infrapont): Új kihívások a piacelemzésben – A Framework Review következményei
  • Ilyés Márton (NHH): Kötelezettségtípusok (szimmetrikus, JPE, feltételes) összehasonlítása és a köztük való választás
  • Kovács Anita (GVH): A GVH szerepe és tapasztalatai a JPE koncepciójára épülő szektorális szabályozásokban
  • Muraközy Balázs (KTI): Kvantitatív módszerek a JPE vizsgálatban