Verseny és szabályozás 2012 – összehasonlító költségvizsgálatok az energia piacon

Megjelent a KTI által gondozott Verseny és szabályozás sorozat 2012-es kötete, melyben „Az összehasonlító költségvizsgálatok módszertani kérdései és használata az energiaelosztók szabályozásában. A magyar gyakorlat értékelése” címmel kollégáink közös cikket publikáltak. A tanulmány első része az összehasonlító költségvizsgálatok szabályozási célú használatának elméleti alapjait és alkalmazásuk fő szempontjait mutatja be az energia piacra fókuszálva. Ezt követően a Magyar Energia Hivatal energiaelosztókkal szemben alkalmazott költség-felülvizsgálati gyakorlatát tekinti át és értékeli. Bár a legutóbbi felülvizsgálati időszakban alkalmazott módszertan sok újítást hozott a korábbiakhoz képest, még mindig szükséges néhány módszertani problémára felhívni a figyelmet.

A cikk az alábbi linken letölthető.

A kötet további cikkei a KTI honlapján érhetőek el.

Az elosztóhálózatra csatlakozó, megújuló energiaforrást felhasználó új villamosenergia-termelők hálózatra kapcsolásának elősegítése

Nyilvánosan is elérhető a Magyar Energia Hivatal megbízásából készített tanulmányunk, mely a villamosenergia elosztó hálózatba csatlakozás körülményeit tárja fel illetve az elosztói engedélyesekre vonatkozó ösztönző rendszer felülvizsgálata után javaslatokat fogalmaz meg az eddigi szabályozás átalakítására. A tanulmány elkészítése során a GEA-EGI Zrt. illetve a Dr. Lengyel Attila Ügyvédi Iroda volt segítségünkre a műszaki és jogi vonatkozások értelmezésében.

A tanulmány elérhető a MEH honlapján illetve itt.

A megújuló energiák és a kapcsolt energiatermelés támogatása Magyarországon és az Európai Unióban

Nyilvánosan is elérhető a GVH VKK által támogatott tanulmányunk, mely a megújuló és a kapcsolt energiatermelés ösztönző rendszereinek nemzetközi és hazai gyakorlatát vizsgálja. A tanulmány a gyakorlati tapasztalatok alapján javaslatokat fogalmaz meg a jelenlegi magyar támogatási rendszer módosítására.

A tanulmány innen letölthető.