Az elveszett mobilinternet nyomában – A magyar mobil szélessáv penetrációs lemaradás lehetséges okai

Az Infrapont munkatársainak tanulmánya a Verseny és Szabályozás – az MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézetének verseny- és ágazati szabályozás kérdéskörével foglalkozó – 2016-os kötetében jelent meg. Az alábbi linkeken elérhető a teljes szöveg és a kötetet bemutató konferencián elhangzott előadás is. A tanulmány következtetéseihez kapcsolódóan Pápai Zoltánnal készített interjú pedig itt olvasható.

Előadás a 2016-os ITS konferencián

Pápai Zoltán az ITS (International Telecommunications Society) 27. európai regionális konferenciáján adott elő az európai mobil szélessáv piacok kínálati oldali szerkezete és a teljesítmény közötti kapcsolatról. Az előadás címe “Benchmarking large-screen mobile broadband prices: 4 is better than 3? – Does the number and composition of players matter on the mobile broadband markets?” volt és az alábbi linken érhető el.

Verseny és szabályozás 2012 – publikáció a mobilpiac fejlődéséről

Megjelent a KTI által gondozott Verseny és szabályozás sorozat 2012-es kötete, melyben „Tapasztalatok a mobilpiacok működéséről – ár-összehasonlítások és piacszerkezeti változások értékelése” címmel kollégáink közös cikket publikáltak. A tanulmány a mobilpiacok működése kapcsán felmerülő mítoszok közül kettő (a magyar mobil hangszolgáltatások árai magasak illetve négy szereplő jobb, mint három) valóságtartalmát vizsgálja alaposabban, empirikus eszközökkel. Az eredmény: a nyilvánosan elérhető adatok elemzése alapján a mítoszok nem állnak meg.

Bővebben

Workshop a mobilpiaci riportról

Az Infrapont workshop keretében mutatta be 2013 áprilisában készült mobilpiaci riportjának legfőbb eredményeit iparági szereplők előtt. Az eredményeket összefoglaló előadás után a mobilszolgáltatók, a szabályozó és a versenyhatóság képviselői, egyéb mobilpiaci szakértők és újságírók tehették fel kérdéseiket, illetve kommentálhatták az elhangzottakat.

A workshop-on elhangzó előadás letölthető innen. A mobilpiaci riportról szóló sajtóközlemény letölthető innen. A tanulmány elérhetőségével kapcsolatos további információk itt olvashatóak.

Elkészült az Infrapont mobilpiaci jelentése

Az Infrapont csapata átfogó mobilpiaci jelentést készített “A magyar mobilpiac nemzetközi tükörben” címmel, mely több aspektusban (penetráció, árak, be- és kilépések, fogyasztói elégedettség) statisztikai és ökonometriai eszközökkel elemzi a magyar mobilpiac helyzetét, működését és a verseny erősségét. A tanulmány nyilvánosan elérhető nemzetközi és magyar adatbázisokra, illetve saját adatgyűjtésre támaszkodva tárja fel a magyar mobilpiac jelenlegi helyzetét – az eredmények értékelését nemzetközi összehasonlító adatok közlésével segíti.

A tanulmány bevezetője letölthető innen.